דפים

יום ראשון, 26 בספטמבר 2010

מאפינס אפרסק וניל טבעוניים ובריאים


אני נורא אוהבת לאפות עוגות: להכין את הבלילה, למזוג לתוך תבנית עגולה ויפה, להכניס לתנור ולכוון את הטיימר. הכי חשוב, באמת, זה לכוון את הטיימר. הרי אנחנו לא רוצים שהעוגה תישרף (הנה אדם שמעולם לא פגשתי: אחד שאוהב עוגות שרופות).

אז מגיע השלב הבא, ולו אני קוראת: הפולנייה האופה. זה השלב שבו אני גוהרת בקרבת התנור, בוהה בשעון בחוסר-נחת, פותחת את דלת התנור כל חמש דקות, בודקת עם קצה של סכין כל עשר, ופחות או יותר יוצאת מדעתי.

ואם אני פחות או יותר יוצאת מדעתי, הרי שאין מילים להסביר מה עובר על אימא שלי.

למען השפיות של שתינו אני משתדלת שלא לאפות עוגות לעיתים תכופות. העוגה האחרונה שאפיתי, עוגת פודינג שוקולד טבעונית למהדרין, הייתה לכבוד יום ההולדת של הילה (שעליה – ועל הלזניה שלה – עוד תשמעו הרבה!) לפני כמה חודשים. צפיתי בהבעות הפנים של האנשים שאכלו אותה וחשבתי לעצמי, וואו, אוקיי, והרגע היה לאבן דרך מהותית במסעי אל עבר הבלוג הזה.

אבל זה סיפור אחר לחלוטין, כי כרגע אני רוצה לדבר איתכם על מאפינס.

בהיעדר עוגות, פניתי לא אל זיתים ואבוקדו (מה שהיה עושה את אימא שלי למאושרת באדם) אלא למאפינס. נו, ברצינות, איך אפשר שלא? הם פשוטים להכנה, הם אסתטיים, הם כיפיים, וכשעושים אותם כמו שצריך הם יכולים להיות מעדן מלכים.

על המאפינס האלו הנחתי את עיניי כבר מזמן. ווניל הוא הטעם האהוב עליי – פשוט, מעודן, יוצא-דופן. גלידת וניל טובה יכולה לקנות את לבי, או למכור לי פאי תפוחים (הקינוח שרמס לרגליו כל קינוח אחר, מבחינתי). תוסיפו לעניין אפרסקים, ואיך ייתכן שזה לא יהיה מדהים? והרשו לי לספר לכם שזה בהחלט מדהים, אבל מעבר לכך: המאפינס האלו גם בריאים. יש בהם חצי כוס סוכר על כמות של כ-14 מאפינס, הם עשויים קמח מלא וכמות השומן והקלוריות בהם נמוכה. יש להם מתיקות מעודנת, טעם פירותי ומרקם נהדר -- ללא ספק מצב שאין בו מפסידים.

אז ללא השתהות נוספת, הרשו לי להציג בפניכם מתכון מנצח, שילך נפלא עם הקפה של הבוקר או התה של אחר הצהריים או בכל שעה אחרת של היום:


מאפינס אפרסק וניל טבעוניים ובריאים
(על פי מתכון מהבלוג Fatfree Vegan Kitchen)

שניים או שלושה אפרסקים (ככוס אחת, חתוכים)
כפית זרעי פשתן טחונים
2 כפות מים חמים
1 תרמיל ווניל
2 כפיות תמצית ווניל
2 כפיות מיץ לימון
כוס ורבע משקה שקדים, סויה, אגוזים וכדומה (לא מומתק)
2 כוסות קמח מלא
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
חצי כוס סוכר (אפשר גם סטוויה)
קורט מלח

כוונו את התנור ל-200 מעלות. שמנו את תבנית המאפינס שלכם אם היא ממתכת, או פשוט הניחו אותה בהישג יד אם היא מסיליקון. המתכון יכול להספיק ל-16 עד 12 מאפינס (נגלות זה תמיד אפשרי).

השרו את האפרסקים במים רותחים ל-30 שניות. לאחר שיתקררו, קלפו אותם וחתכו אותם. בשלב זה אתם יכולים לערבב אותם עם כף של סירופ אגבה או סוכר, אבל אני בחרתי שלא. הניחו אותם בצד (ו, מנסיון אישי, הרחק מנמלים!).

בקערה בינונית ערבבו את זרעי הפשתן הטחונים עם המים החמים. פתחו את תרמיל הווניל וגרדו את תוכנו עם סכין (אם מעולם לא עשיתם את זה עד כה – כמוני – לחצו פה בשביל ללמוד איך). את זרעי הווניל שגירדתם ערבבו אל תוך תערובת הפשתן, ואת התרמיל עצמו שמרו לשימוש אחר (למשל הכנסתו לקופסת הסוכר על מנת ליצור סוכר ווניל). הוסיפו את תמצית הווניל, את מיץ הלימון ואת משקה השקדים, וערבבו היטב.

בקערה גדולה ערבבו יחדיו את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, המלח והסוכר (או הסטוויה). הוסיפו את הנוזלים ובחשו רק עד שהם מעורבבים (ערבוב מיותר עלול לפגום במאפינס). הוסיפו אל תוך הבלילה הסמיכה את האפרסקים ודאגו שיהיו מפוזרים באופן שווה בכל הבלילה.

מצאו את תבנית המאפינס שלכם והתחילו למלא את השקעים. שימו לב למלא רק כשלושת-רבעי מהשקעים, כיוון שהמאפינס תופחים וגובהים בזמן האפייה. החליקו את פני הבלילה שבשקעים, ואם מתחשק לכם – פזרו מעל אגוזים קצוצים. הכניסו לתנור (בזהירות!) ואפו עד שסכין או קיסם המוכנס פנימה יוצא נקי, מה שיכול לקחת 15-20 דקות, תלוי בתנור. הניחו למאפינס להתקרר לפני הגשתם. בתאבון!

10 תגובות:

  1. אהא! אני יכולה להגיב.
    טוב, קודם כל יש לך את היתרון העצום של התמונות. כאילו, נו, באמת, את מצפה שמישהו לא ירוץ למטבח וינבור אחרי - הממ - תרמיל וניל וזרעי פשתן - כדי להכין את הדברים המפתים שבתמונה?
    זו התעללות ראויה לשמה.
    אבל, ר' יקירתי, נראה לי נבון יותר למצוא תחליפים נורמליים למען הבורים שביננו שבכנות, אין להם מושג איפה מוצאים זרעי פשתן, או מה זה בכלל תרמיל וניל.
    אני מעריכה את הקטע הבריאותי, אבל במקום תרמיל וניל, בטח אפשר תמצית וניל, לא?..

    אני אראה את זה לאמא שלי. זה נראה טעים בעליל.

    השבמחק
  2. ש', זה בלוג עד דגש על טבעונות. זרעי פשתן מחליפים את הביצים שבמתכון. בתרמיל הוניל משתמשים מסיבה אחרת לגמרי -- הטעם שלהם הרבה יותר חזק משל תמצית הוניל.
    את שני הדברים תוכלי ללא ספק למצוא בחנויות טבע, וקרוב לוודאי שאת התרמילים תוכלי למצוא גם בחנות תבלינים או משהו כזה.

    -- רחלי.

    השבמחק
  3. אכן מפתה ביותר (:
    חוץ מזה, כל הרעיון של הבלוג מצויין והכתיבה מעולה.

    אנה D:

    השבמחק
  4. הי חדוה ורחלי. אחלה בלוג.
    אנחנו מזמינים אתכם לחפלק שאנחנו מארגנות ב10.10.2010!
    חפלק הוא מפגש בו כל משתתפ\ת מביא\ה מאכל טבעונ{א}י* לארוחה משותפת וכולנו אוכלים ונהנות.
    מכיוון שאנו חוגגות בתאריך השלם הזה אנחנו מבקשות מכם להביא מאכלים שלמים בכול מובן, זה יכול להיות בצורה, בטעם ובפילוסופיה שמאחורי, אבל מכיוון שכולנו קצת מורדים נשמח גם אם תביאו מאכלים לא שלמים ובעלי כאוס מוחלט. כמו כן נשמח אם תביאו טקסטים, מוזיקה ועוד בנושא השלמות ואי השלמות.

    החגיגה תתקיים ב-10.10.2010, יום ראשון הקרוב, בשעה 19:00 ברמת גן ברחוב ארלוזורוב 1 קומה 6 שכונת כופר הישוב.

    קווי דן המגיעים למקום:
    תחנה מרכזית: 60,52
    רכבת מרכז: 60,61,72 או הליכה חצי שעה
    כל קו מכיוון ת"א/פ"ת שמגיע לז'בוטינסקי פינת ביאליק בר"ג. עולים את רחוב ביאליק(5 דק')

    אימייל ליצירת קשר: FunInTheStreet בג'ימייל

    * מאכל טבעוני הינו מאכל אשר אינו מכיל מוצרים מהחי: בשר, ביצים, דגים, מוצרי חלב, דבש. מאכל טבעונאי(נא) הינו מאכל טבעוני אשר אינו חומם בכל צורה שהיא מעל 40 מעלות.

    השבמחק
  5. שלום חדוה ורחלי,
    יש לי עסק קטן של משלוחי פירות וירקות מקומיים,ללא ריסוסים בגליל. אני מפרסמת מתכונים למנויים של הסל שלי ומשתדלת שיהיו כולם טבעונים (ואם לא, אז צמחוניים). האם אפשר להשתמש במתכונים מהאתר שלכן? אשמח לתת לכן קרדיט ולפרסם את כתובת האתר מתחת לכל מתכון שלכן. תודה, ליאת טאוב, סל-מקומי.
    sal.tafrit.org

    השבמחק
  6. נראה נפלא! באילו פירות ניתן להחליף את האפרסקים כאשר הם לא בעונה?

    השבמחק
  7. נראה טעים בטירוף, הבעיה שעצי האפרסק על מפת ישראל לא מניבים פרי כל השנה, רק בקיץ. חבל כי זה פרי נפלא. דרך אגב, מה זה טבעוני ברובו?

    השבמחק
  8. אפשר לטחון את האפרסק במקום חתיכות? או אולי בגרדת?

    השבמחק
  9. הכנתי!
    במקום סוכר/סטוויה הוספתי סילאן.
    יצא מדהים. תודה רבה על המתכון!

    השבמחק